openingstijden café
maandag t/m vrijdag
17.00 t/m 22.00 uur
en tijdens evenementen

Podcast Bloed aan de Muur 30: Over „Still playing the Shell Game“

Still playing the Shell Game

Kan Shell vergroenen en een constructieve rol in een fair energietransitie innemen?

Het rapport „Still playing the Shell Game“ van SOMO onderzoekt deze vraag voor het project „Future beyond Shell“. Tevens is dit het uitgangspunt van podcastaflevering 30 van „Bloed aan de Muur“. Een gesprek van Sietske en Harriet (de podcastmakers) met Ilona Hartlief (van SOMO) en Annabel. Alle vier zijn in uiteenlopende rollen betrokken bij de campagne „Shell must fall“ (SMF) of Future beyond Shell.

Het rapport – en parallel daaraan de podcast – analyseert vier invalshoeken, waarom de oliegigant een eerlijke transitie onoverkomelijk in de weg staat: Het is de focus van het bedrijf op winstmaximalisatie, hoe Shell gedijt bij ongelijkheid, hoe het bedrijf democratische besluitvorming ondermijnt, en hoe Shell het publiek misleidt over de toekomstperspectieven.

Het gesprek draait rondom deze onderwerpen, die de onderbouwing van de Shell must fall campagne vormen. Ook komt de uitspraak in de Shell-zaak van Milieudefensie aan bod, die een dag vóór de podcastopname plaatsvond. Kunnen de SMF activisten inpakken, nu de rechter alles heeft recht gezet …?

Een gesprek, dat een goede inkijk geeft, in deze vleugel van de klimaatrechtvaardigheidsbeweging, haar acties en haar campagnestrategie.

PS: Lokaal tintje in dit verhaal: Reclame Fossielvrij (als vaste gast van de Utopie) is onderdeel van het project „Future beyond Shell“ en Femke Sleegers is medeauteur van „Still playing the Shell Game“.

(Bernhard)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin