openingstijden café
maandag t/m vrijdag
17.00 t/m 22.00 uur
en tijdens evenementen

Reddingsboei voor nieuw kabinet: ‘social tipping points!’

Een brede coalitie – waaronder ook de Utopie – roept informateur Hamer op tot samenwerking in integrale klimaatstrategie.
Social Tipping Point Coalitie

###ENGLISH below###

Het nieuwe kabinet moet inzetten op snelle maatschappelijke veranderingen om het Parijs-doel te halen, onder andere via maatregelen die fossiele brandstof afbouwen zodat er sneller ruimte komt voor duurzame oplossingen. Dat schrijft de Social Tipping Point Coalitie vandaag aan de informateur.

Initiatiefnemer Femke Sleegers: “We hebben haast om oncontroleerbare klimaatontwrichting te voorkomen. De ideeën en initiatieven in de samenleving zijn er al. Het nieuwe kabinet moet nu concrete maatregelen nemen om ze in een stroomversnelling te brengen.”

Binnen een week tekenden 58 organisaties en 87 wetenschappers, kunstenaars en andere prominenten de brief.

In de brief, die onder andere is ondertekend door Sunny Bergman, Hanna Bervoets, Lex Bohlmeijer, Chihiro Geuzebroek, Renske de Greef, Maurits Groen, Katja Herbers, Twan Huys, Vatan Hüuzeir, Mijke de Jong, Kees Klomp, Ramsey Nasr, Benjamin Sprecher, Merlijn Twaalfhoven, Pier Vellinga, Georgina Verbaan, etc., etc.

en organisaties als

 

roept de groep het nieuwe kabinet op om klimaatbeleid in een stroomversnelling te brengen met een strategie die social tipping points uitlokt. De brief citeert wetenschappers die de klimaatcrisis vergelijken met de Titanic-ramp. De kapitein had toen 1 minuut om de ramp af te wenden. Na die minuut was alles wat hij probeerde vergeefs, omdat – hoe hard hij ook aan het roer zou hangen – het schip niet meer op tijd zou draaien. “In die situatie bevinden wij ons nu ook met klimaatverandering. We moeten nu sturen”, aldus Sleegers. “En niet wachten op technologie die pas over tien of twintig jaar emissies reduceert.” De groep noemt de social tipping points een reddingsboei. Het gaat om snelle maatschappelijke en economische veranderingen die via een kettingreactie de broeikasgasuitstoot snel aanzienlijk verminderen waardoor technologieën, gedrag en sociale normen zich steeds sneller verspreiden in de samenleving.

Voorbeelden van social tipping point-maatregelen:

  • Divesteren en herinvesteren
  • Stoppen met fossiele subsidies
  • Klimaateducatie
  • Verbod op fossiele reclam
  • Decentralisatie van het energiesysteem

Vijf voorbeelden van maatregelen die een social tipping point teweeg kunnen brengen zijn stoppen met subsidies aan de fossiele industrie, pensioenfondsen en banken verplichten om fossiele bedrijven uit hun beleggingsportefeuille te weren, een verbod op fossiele reclame, klimaateducatie en decentralisatie van het energiesysteem. De maatregelen versterken elkaar, vragen nauwelijks investeringen en kunnen op zeer korte termijn worden ingezet.

De ondertekenaars nodigen het nieuwe kabinet uit om samen te werken aan een strategie voor maatschappelijke versnelling. “Burgerbewegingen en progressieve krachten uit het maatschappelijk middenveld zijn een vitaal onderdeel om het Parijs-doel te halen.” Sleegers noemt president Biden als voorbeeld: “Na gesprekken met de Sunrise Movement weert Biden nu de lobby van de fossiele industrie, stopt fossiele infrastructuur, wil fossiele subsidies afschaffen en investeert dat geld om burgers, bedrijven en organisaties te helpen verduurzamen.”

Ook ondertekenen als individuele persoon of namens een organisatie? Dat kan hier! 

Meer weten over de initiatiefnemers van deze brief? Bezoek verbiedfossielereclame.nl of kom naar de Klimaatcafé elke vrijdag middag in de Utopie – zodra de Utopie weer open is!

###ENGLISH###

Why the new cabinet should commit to ‘social tipping points’ by including a Social Tipping Point Strategy in the coalition agreement

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin