openingstijden café
maandag t/m vrijdag
17.00 t/m 22.00 uur
en tijdens evenementen

Solidariteit met de Free West Papua Campaign

Lief medemens,

Op dinsdag 25 mei stond ik als host op de demonstratie van Extinction Rebellion. Voor de erkenning van het perspectief en de soevereiniteit van Inheemse volken wereldwijd. In het bijzonder solidair met de strijd van de Free West Papua Campaign.
De Papoea’s waren een Nederlandse kolonie tot ze in 1962 aan Indonesië werden overgedragen. De belofte van vrijheid aan de inheemse volkeren is Nederland niet nagekomen. En dus is de dekolonisatie van West-Papoea (voormalig Nederlands Nieuw Guinea) onvolledig.
De Papoea’s huisvesten de op twee na grootste regenwoud ter wereld. Maar ook bij ‘s werelds grootste goudmijn, de op een na grootste kopermijn, enorme gasvelden in de bomen en palmolieplantages. De Papoea’s blijven achter met vernietigde natuur, verdwenen culturen, verwoeste ecosystemen en dode familieleden. 500.000 Papoea’s vermoord. En Nederland is stil.

Klimaatverandering is dan ook niet iets van de laatste tientallen jaren. Het begon al toen gebieden als de Papoea’s en de Amazone werden gekoloniseerd.
De Morgenster vlag staat voor mij hoe alles samen komt. De stiltes doorbreken. Kolonialisme, kapitalisme en de racistische houding tegen zwarte en gekleurde mensen liggen ten grondslag aan klimaatverandering. Het klinkt misschien ver weg, maar natuur kent geen landsgrenzen. Alles staat in verbinding met elkaar. En daarom gaat klimaatverandering niet opgelost worden zonder het inheems perspectief.

Dank aan de sprekers van de demonstratie: Julia Jouwe, Sammy Ap, Chautuileo Kun, Samuel Sahureka en Raki Ap. Voor de mooie woorden en de kracht die jullie gaven tijdens de demonstratie.

Door Anne-Linn

Demonstratie West Papua

Wil je de demonstratie terug bekijken? Kijk dan op de pagina van Extinction Rebellion voor de livestream. En wil je als organisatie de oproep steunen tot solidariteit met Free West Papua? Onderteken de oproep van Extinction Rebellion dan hier: https://forms.gle/heSaEutXhHJ1smYdA

 

Raki ApAnne-Linn

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin